2019-2020. tanév

Ballagás

Nyolcadikos tanulóink önállóan készültek fel Orsi néni segítségével, hogy szűk körben elbúcsúzzanak az iskolától és tanáraiktól. Kívánjuk, hogy jövendő életetek vidám és sikerekben gazdag legyen!

FELSŐS FARSANG

A felsősök farsangjára minden osztály közös produkcióval készült, amire a szokásosnál is többen voltak kíváncsiak.
A 8. osztály nyitotta meg a bált keringőjével, amelynek a vége igen megható volt, a gyerekek szüleiket is felkérték táncolni. Köszönet a külső segítőknek, akik betanították a gyereknek a koreográfiát.
Az 5. osztály Modern idők című produkciójában megjelent Charlie Chaplin, és a régi időket idéző pantomimtól eljutottunk a mai modern táncokig.
A 6. osztályosok műsorából ízelítőt kaptunk a közmunkások életéből: söpörtek, füvet vágtak, veszekedtek és lógtak a munkából.
A 7.-esekkel Galliában és Egyiptomban jártunk, találkoztunk Cézárral, Kleopátrával, Asterix-szel, Obelix-szel és a többiekkel.
Az osztályok műsora után DJ BAWIK, régi tanítványunk szolgáltatta a zenét a diszkóhoz.
Köszönjük a Szülői Munkaközösség, a Nógrádmegyeri Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Nógrádmegyeri Polgárőrség közreműködését a remekre sikeresett este lebonyolításában.

ÚSZIK A 4. ÉS A 6.

Január 14-től elindult az úszásoktatás a 4. és 6. osztályos tanulóknak. A gyerekek 9 alkalommal, keddenként mennek úszni a balassagyarmati tanuszodába. A kezdeti bizonytalanságot mostanra mindenki leküzdötte, és elmondhatjuk, hogy már minden érintett tanulónk volt uszodában, szeretnek úszni menni. A gyerekek még az alapokat tanulják, de vannak, akik olyan jól haladnak, hogy már a mély vízbe is bemehettek! Úszunk a boldogságban, hogy milyen ügyesek!

LEP SZÍNHÁZ

A Lázár Ervin Program keretén belül, február 12-én a 2. osztályosokkal Balassagyarmaton voltunk.
A színházi előadás címe Szamár csel volt. A gyerekek nagyon élvezték a mai délelőttöt. Köszöntjük szépen 🙂

BOZSIK FOCI

Iskolánk 4 korcsoporttal csatlakozott az idei tanévben az OTP Bozsik Foci Programhoz. A gyerekek nagyon szeretik az edzéseket. Szívesen sajátítják el a labdakezelést, a cseleket, a védekezést, de legjobban azt élvezik, amikor megmérkőzhetnek egymással egy-egy igazi meccsen. A program lehetőséget biztosít erre is, az iskolák csapatai rendszeresen mérik össze erejüket, tudásukat.
Február 11-én iskolánkban rendezték meg az I. korcsoport labdarúgó tornáját Endrefalva, Piliny és a házigazda részvételével. Hajrá Megyer!

SAKK-MATT!

Iskolánk tanulói idén is szuper eredményekkel tértek haza a Gordos Rezső Sakk Emlékverseny és Megyei Diákolimpia rendezvényéről. A versenyt Karancslapujtőn rendezték meg egyéni és csapatverseny kategóriában!
Megyei egyéni eredményeink:
1. helyezett Szomora Jázmin
2. helyezett Orosz Dominika
3. helyezett Árvai Virág
Csapat versenyben korosztályuk szerint:
3. helyezett: Rácz Jázmin, Szomora Jázmin, Orosz Dominika
Az országos versenyen a megyét saját korosztályában Szomora Jázmin képviseli majd!
Gratulálunk a sikerekhez, Cseh Sándorné Saci néninek pedig köszönjük a felkészítést, és a szervezési feladatok lelkes vállalását!
Hajrá Nógrádmegyer! Hajrá ,,Mikszáthosok”!

ALSÓS FARSANG

Remek hangulatban telt a kicsik farsangja február 6-án pénteken. Egyre több az ötletes, otthon készített jelmez.
A jelmezversenyen három első helyezett lett:
– játékmarkoló (Mia 1. osztály)
– WC (Gergő 3. osztály)
– kuka (Renátó 3. osztály)
Második helyezett a kismama lett (Fangli 2. osztály)
Harmadik a Törpe a gombán jelmez lett (Dóri 4. osztály)
Köszönjük az SZMK-nak, külön Bangó Adrienn anyukának a sok segítséget.
Köszönjük a Nógrádmegyeri Jelenlétháznak a támogatást és a segítséget.

CIRKUSZBAN VOLTUNK

Január 29-én a 6.-os diákjaink (és néhány 5.-es) a Fővárosi Nagycirkuszban jártak, ahol a Fesztivál+ Varázslatos győztesek című előadást nézhették meg. Óriási élmény volt a gyerekeknek az utazás és a műsor is!

KOSZORÚZÁS

Névadónk, Mikszáth Kálmán születésének 173. évfordulója alkalmából koszorúzáson vettünk részt Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Társaság által szervezett megemlékező ünnepségen. Iskolánkat képviselte Kaluzsa Mónika tanárnő, Árvai Virág és Rácz Jázmin 5. osztályos tanulók és Antal Gyula intézményvezető.

LÁZÁR ERVIN PROGRAM

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elindított Lázár Ervin Program minden általános iskolás számára biztosítja, hogy rendszeresen eljuthasson kulturális, művészeti intézményekbe, így a tanórákon kívül játszva, szórakozva is ismereteket szerezhessen.
2020. január 8-án és 9-én a 3. és 5. osztályosok élvezhették a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásait. A 3. osztályosok Páskándi Géza: Furfangos Péter, avagy az egér farkincája, az 5. osztályos tanulók pedig Albert Péter – Molnár Ernő: A vén diófa titka című zenés mesejátékot láthatták.

KARÁCSONY

A téli szünet előtti utolsó nap hagyományainkhoz híven az ünneplésről és a játékról szól. Reggel a karácsonyi műsorral indult a napunk. Először a felsősök pásztorjátékát, majd az alsósok zenés, verses, táncos műsorát néztük meg. Köszönjük a szereplőknek és a felkészítőtanár néniknek. A nap további részében a kicsik az osztályukban játszottak, a nagyok pedig a DÖK vetélkedőn mérték össze tudásukat, szerencséjüket. A tornateremben a nap folyamán minden osztály kipróbálhatta a Teqball játékokat is, amelyekből néhányat szívesen elfogadnánk az iskolában. Igazán jól szórakoztunk! Most pedig kezdődjön a téli szünet! 🙂

KARÁCSONYI HANGVERSENY

2019. december 19-én karácsonyi hangversennyel ajándékozták meg szüleiket zenészpalántáink.
Köszönjük a zenei képzés lehetőségét a Hibó Tamás Alapfokú Művészeti Iskolának, és Antalné Marika néninek tanulóink felkészítését!

MIKULÁS KUPA

A Rimócon megrendezett Mikulás kupán focista fiaink jól szerepeltek ma. Külön büszkeség, hogy a legjobb mezőnyjátékos Oláh Milán 8. osztályos tanulónk lett. Gratulálunk!


MIKULÁS

December 6-án iskolánkba is ellátogatott a Mikulás. Puttonyát teletömte Nógrádmegyer Község Önkormányzata és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat csomagokkal, amiknek a gyerekek nagyon örültek. Köszönjük szépen! 🙂
Délután Mikulás bulival folytattuk az alsó tagozatosokkal. Volt zene, tánc, és a Nógrádmegyeri Jelenlétháznak köszönhetően szaloncukor, szendvics és szörp. Köszönjük Dzseninek és Diának a közreműködést!

MIKULÁSVÁRÓ

December 3-án a művelődési házban a Lóca együttes Mikulásváró műsorát néztük, hallgattuk meg. Sok-sok téli dalt énekeltünk közösen, megismertünk érdekes hangszereket: a melodikát és a dorombot.
A Mikulás ugyan nem jött, hiába énekeltünk, de sokan kaptak ajándékot a Karácsonyi rajzversenyre beküldött szép rajzukért. Közösen megnéztük a kiállított rajzokat.

ADVENTI VÁRAKOZÁS

A várakozás elkezdődött!Az adventi naptárak pedig elkészültek!Iskolánk felső tagozatos diákjai az osztályfőnökök segítségével készítették ezeket az egyedi alkotásokat! És hogy mit rejtenek?Olyan üzeneteket,melyek az adventi várakozás igazi lényege! Légy jó, légy figyelmes, mert minden megvásárolható,de az igazi szeretet sohasem!❤️🎁🎄

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Ráduly Csaba ceruzarajzaiból nyílt ma kiállítás iskolánk galériájában. A képeken Hollókőben készült tanulmányrajzok, illetve meseillusztrációk láthatók. A kiállítást Kele Szabó Ágnes nyitotta meg, közreműködött Bangó Brendon zongorán.

LÁTOGATÁS A PEGAZUS ÉLMÉNYKÖZPONTBAN

2019. november 20-án az érdeklődő felső tagozatos diákoknak lehetőségük volt meglátogatni a Pegazus Élményközpontot. Játék közben észre sem vették, hogy mennyi ismerettel gyarapodtak. Így tényleg élmény a tanulás!

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS

Iskolánk 7-8. osztályos tanulói a Pályaorientációs nap keretében részt vettek a Balassagyarmaton megrendezett Pályaválasztási kiállításon, hogy közelebbről is megismerkedjenek a továbbtanulási lehetőségeikkel.
A bemutatott szakmák közül a fodrászat tetszett a legjobban a tanulóknak (legalábbis a lányoknak), de a szakácsok finom falatkáit is szívesen kóstolgatták, miközben beszélgettek a középiskolás diákokkal.

MÁRTON NAP

2019. november 11-én, Márton napja alkalmából az alsós gyerekek délután vetélkedőn vettek részt a Nógrádmegyeri Jelenlétház rendezésében.
Mártonkáné Ági néni jóvoltából kipróbálták a kukoricát morzsolást, a libatollal töltött dunnában „alvást”.
Sötétedéskor pedig a szülőkkel közösen lámpás felvonulásra indultunk, ahol a gyerekek a saját készítésű lámpáikkal világították az utat a templomkertig.

DOBRODA

November 7-én nálunk zenélt a Dobroda népi zenekar.
Köszönjük nekik, hogy színvonalas és szórakoztató előadásukkal megörvendeztették iskolánk közösségét, s hogy bemutatták nekik a népi hangszereket.

OKTÓBER 23-RA EMLÉKEZTÜNK

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án.
Köszönjük az ünnepi műsort a felső tagozatos diákoknak és Valkó Béláné tanár néninek.

ŐSZI TÚRA

2019. október 18-án őszi túrára indultunk a „Kacsás-tóhoz”. Útközben megcsodáltuk a színes faleveleket, megfigyeltük a gombákat, virágokat, és terméseket gyűjtöttünk. Elhaladtunk a fácántelep mellett is. Óriási élmény volt a tónál a rengeteg kacsa, akik bátran, hápogva jöttek elénk. Néhány gyerek most csodálkozott rá (talán életében először), hogy Megyer körül milyen szép a táj! Hazafelé ugyan már nagyon fáradtak voltunk, de kibírtuk 🙂

CARLÓ SZÍNHÁZ

Az AppArt Egyesület járt nálunk, hogy 7. és 8. osztályos tanulóinknak bemutassák a Carló című színházi-nevelési programjukat. A gyerekek nemcsak egy színházi előadást láttak, hanem aktívan részt is vettek a történetben.
Carló, a tehetséges cigány fiú sorsán keresztül olyan kérdésekkel foglalkoztak, ami őket is érinti a mindennapokban: Ki támogat igazán, és ki van ellenem? Mit tehetek a saját boldogulásomért, a hátráltató környezet és a rossz körülmények ellenére? Megvalósíthatók- e az álmaim, és kihez fordulhatok segítségért?
Az előadást szuper színészi játékkel, humorral fűszerezték és a gyerekek mai világához szabták.
Valóban élmény volt, köszönjük!

MENTSÜK MEG A FÖLDET!

Földünk megmentésére ültessünk fát!
Az országos kezdeményezésnek eleget téve iskolánk 2.osztalyosai egy csavart fűzfát ültettek az iskola udvarára Unyiné Kovács Szabina tanító nénivel. Reméljük, szép dísze lesz környezetünknek!

KÁLMÁN NAP

Október 12-én Horpácson koszorúztak iskolánk képviselői: Kurunczi Márta tanító néni, Botos Kamilla, Ispán Violetta és Krizsanyik Dóra 4.o tanulók. Köszönjük nekik, hogy képviselték iskolánkat a Kálmán napi megemlékezésen.

HAGYOMÁNYAINK NYOMÁBAN

Iskoláink tanulói 2019. október 8-án különböző néptáncokból kaptak ízelítőt a Nógrád Néptáncegyüttes képviselőitől, illetve népi gyerekjátékokkal ismerkedtek a művelődési házban. Külön büszkék lehetünk a Nógrádmegyerből származó Kukucska Ernő hagyatékára, a juhásztáncra.

MINI PLANETÁRIUM

Iskolánkban népszerűsítette 2019. október 7-én a természettudományokat a salgótarjáni Pegazus Élményközpont. Tanulóinknak óriási élményt nyújtott a mini planetárium, illetve érdeklődve próbálták ki az interaktív játékokat is.

ARADI VÉRTANÚK NAPJA

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt 12 tábornokot és 1 ezredest végeztek ki Aradon. Az aradi vértanúk kivégzésének napját, október 6-át 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánították.
Iskolánk aulájában egy emlékfalat rendezett be Valkó Béláné tanárnő a kivégzett tizenhárom honvédtiszt emlékére.

HAGYOMÁNYŐRZŐ DALOS TALÁLKOZÓ

2019. szeptember 28-án rendezték meg a Nógrádmegyerben a XXXII. Hagyományőrző Dalos Találkozót, amelyen iskolánk tanulói is felléptek zenés-énekes műsorukkal. Felkészítő tanáruk Antalné Boda Anna Mária tanárnő volt.